Ιφιγένεια Σιαφάκα: “Το τραγούδι του λύγκα”, ένα νέο μυθιστόρημα

”Ασφαλώς, ασφαλώς, πρωτίστως θα εκτιμηθεί τέτοια ποιότητα από τον άγιο. Να είστε σίγουρη”, είπε γραπώνοντας ένα ένα τα κεριά. “Είχα μια περίπτωση πολύ καλής πελάτισσας”, συνέχισε καθώς τα τοποθετούσε στο τραπέζι, “εξαιρετικής αλλά πονεμένης, θα έλεγα, κυρίας, η οποία χρόνια ολόκληρα προσέφερε, καλή ώρα όπως κι εσείς, σε κάποιο άγιο – που για λόγους επαγγελματικής δεοντολογίας δε θα σας αποκαλύψω το όνομά του- , προσέφερε λοιπόν μεγάλες ποσότητες κεριών της ιδίας με αυτών ποιότητας, τόσο κατά την ονομαστική του εορτή όσο και….” κόμπιασε συνωμοτικά για λίγο, έσφιξε ντροπαλά τα χείλη και χαμηλώνοντας τον τόνο της φωνής του “όσο και…. και κάθε που… ξέρετε, ο σύζυγ…” σταμάτησε για λίγο “μεταξύ μας, βέβαια, δράττομαι του καθώς πρέπει παρουσιαστικού σας και σας εμπιστεύομαι…και γι’ αυτό, παρακαλώ, να μη με παρεξηγήσετε. Αλλά τα κεριά που σας προτείνω έχουν ιδιότητες τρομακτικές…”. “Δεν σας καταλαβαίνω. Εγώ έχω κάνει τάμα, τι σχέση έχουν όλ’ αυτά;” είπε χαριτωμένα, τραβώντας σε μάκρος τη συζήτηση κι αγγίζοντας με σκεπτικισμό τα κεριά που είχαν παραταχθεί στρατιωτικά μπροστά της. (Απόσπασμα έκδοσης)

 
Η Τριανταφυλλιά Αηδονοπάτη του Γεωργίου και της Ευλαμπίας, το γένος Παπαμπίτζη, είναι μια επιτυχημένη αρχιτέκτων που βιώνει τραυματικά τη σχέση με την οικογένειά της – ειδικά με τον επαρχιώτη αυταρχικό πατέρα της-, το γυναικείο φύλο και το όνομά της. Σε μία απόπειρα αποθεραπείας, θα υποκύψει στη γοητεία ενός ψυχιάτρου- ποιητή της κοσμικής Αθήνας και θα γίνει ερωμένη του. Το τέλος της δεκαετούς σχέσης τους θα είναι τραγελαφικό και, καταρρακωμένη από την εμπειρία, θα συναντήσει τον Ιάσονα, έναν ιδιόρρυθμο και επαναστατημένο σαραντάρη ηθοποιό.
Η σχέση του Ιάσονα με τον πατέρα του Άλεξ, έναν εκκεντρικό αποσυρμένο επιχειρηματία, κρέμεται από μια κλωστή την οποία υποβαστάζει η μυστηριώδης μορφή της ωραίας Αλταμίρας. Όλοι θα αναμετρηθούν σκληρά με το απελπισμένο αίτημά τους για αγάπη, η οποία, χλευάζοντας τους απερίφραστα, θα τους προτείνει Το Τραγούδι του Λύγκα.
Το Τραγούδι του Λύγκα πραγματεύεται τη σύγκρουση ανάμεσα στα δύο φύλα, προσπαθώντας να ανιχνεύσει και να σχολιάσει τις αιτίες της. Βαθιά ερωτικά, τα πρόσωπα του μυθιστορήματος θα δώσουν τα πρωτεία στην ανάδυση του αρχέγονου ανθρώπινου τρόμου που ελλοχεύει σ’ αυτή την τυχαία συνάντηση. Η αλήθεια (ο μύθος) τους αποκαλύπτεται, για να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα και να συνομιλήσει με την ελληνορωμαϊκή μυθολογία ως φορέα συμβόλων του τρόπου με τον οποίο η ψυχή αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Για το λόγο αυτό οι σχέσεις τους φαίνονται παράλογες και δεν υπάρχουν ιππότες και πριγκίπισσες ούτε νικητές ή ηττημένοι, μόνον μαριονέτες αντι-ήρωες, που κάποτε αγγίζουν το γκροτέσκο.
 
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΙΑΦΑΚΑ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Αποφοίτησε από το τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκτοτε έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός, κειμενογράφος, μεταφράστρια και επιμελήτρια εκδόσεων. Από τις εκδόσεις Γρηγόρη, κυκλοφορούν βιβλία της απευθυνόμενα σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής και έχει ασχοληθεί με το θέατρο και τη γραφιστική. Αποσπάσματα από Το Τραγούδι του Λύγκα, καθώς και δείγματα δημιουργικής γραφής, έχουν δημοσιευτεί στο λογοτεχνικό περιοδικό Πανδώρα. Ζει στις Βρυξέλλες.
 
Περισσότερα για την έκδοση: Ιφιγένεια Σιαφάκα, isiafaka@skynet.be
 
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s