Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης

m

Μικρή, μα πολύ μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα του θεάτρου του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης τη Δευτέρα 27 Οκτώβρη 2014 όπου ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης παρουσίασε το θεατρικό έργο του Ηπειρώτη Χρίστου Τούμπουρο , «Ήπειρος και Ξενιτιά» σε σκηνοθεσία Μαργαρίτας Μαραζοπούλου. Είναι αλήθεια πως οι εκδηλώσεις των Ηπειρωτών Ηλιούπολης χαρακτηρίζονται από την άρτια οργάνωση και κατά κοινή ομολογία είναι πολύ καλά προετοιμασμένες , μεστές περιεχομένου και υψηλής αισθητικής μεταστοιχείωσης.
Η συγκεκριμένη όμως εκδήλωση εμπεριείχε και τα βιώματα της ξενιτιάς και νοηματοδότησε επακριβώς τα ερωτηματικά του μαρασμού της Ηπείρου. «Ποια είναι η αιτία του σιγαλού και θλιβερού θανάτου;Είναι το νέο χώμα που δέχτηκε στις ρίζες του;
Είναι ο ιδρώτας που το νοτίζει; Το νερό που το ποτίζει; Είναι ο ήλιος που το φωτίζει;Είναι τα πουλιά που κελαηδούν γύρω του;Ή μήπως είναι η μουσκεμένη ποδιά της Ηπειρώτισσας από τα δάκρυα που πηγάζουν από την ξενιτιά;» Ένα πικρό και καθολικό παράπονο όλων την Ηπειρωτών. Όπου γης. Τότε και Τώρα. Το έργο άρχισε με τραγούδια της ξενιτιάς που χόρεψαν μέλη του χορευτικού του Συλλόγου. Συνέχισαν με το τραγούδι του ξενιτεμού «Ξένος εδώ, Ξένος εκεί» το οποίο απέδωσε εξαιρετικά η Αναστασία Βελεσιώτη. 

Στο βήμα ανήλθε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης Νίκος Σπέγγος ο οποίος με λόγο γλαφυρό, κατατοπιστικό, γεμάτο συναίσθημα και αγωνιστικό φρόνημα (εφάμιλλο των ηρώων του Αλβανικού έπους) ανέλυσε και παρουσίασε το μέγεθος της προσφοράς των ηρώων αυτών και τόνισε την υποχρέωση όλων μας να «κάνουμε τρόπο ζωής» το φρόνημά τους. «Οι ηπειρώτες σήμερα βιώνουν τον αποκλεισμό και την εγκατάλειψη. Για μας εθνική επέτειος δεν είναι μόνο το ηρωικό 40. Το όχι το λέμε καθημερινά. Όχι στην απομόνωση και στη νέα ξενιτιά. Και γι’ αυτό το λόγο η θεατρική παράσταση αναφέρεται στην ξενιτιά της Ηπείρου, τιμώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τους ήρωες και τις ηρωίδες του 40, αλλά και όσοι αντιστέκονται στη σημερινή ξενιτιά. Δίδαγμα υψηλό, πατριωτικό και ελληνοπρεπές». Ακολούθησε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασσόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο|»τέρας του Φασισμού και του Ναζισμού» και τόνισε ότι οι γονείς οφείλουν να «έχουν τα μάτια τους τετρακόσια» γιατί τι φίδι επωάζεται και σίγουρα απεργάζεται συμφορές. Συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για το πολύπλευρο έργο του και ευχήθηκε κάθε επιτυχία, τονίζοντας ότι ο Σύλλογος με τη δράση του κατέκτησε τις καρδιές όλων των Ηλιοπουλιτών. Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Κώστας Κωνής με λόγο μεστό είπε τα ακόλουθα: «Σας απευθύνω θερμό πατριωτικό χαιρετισμό του Δ.Σ. της ΠΣΕ και του Προέδρου της Γιώργου Οικονόμου και σας εύχομαι με υγεία να συνεορτάζουμε τις εθνικές επετείους και εν προκειμένω το Έπος του ’40. Φυλλομετρώντας τις σελίδες της ελληνικής ιστορίας θα σταθούμε πολλές φορές σε σημεία προσφοράς της Ηπείρου και των Ηπειρωτών στην Ελλάδα. Σελίδες που είναι καταγεγραμμένες οι αρετές και η προσφορά των Ηπειρωτών και η Ηπειρώτικη ευποιία. Μια σελίδα ηπειρώτικης ευποιίας και φιλοπατρίας είναι το Έπος του ΄40, ο αγώνας των Ηπειρωτών ενάντια στους Ιταλούς κατακτητές στα βουνά της Ηπείρου και η προσφορά της Ηπειρώτισσας γυναίκας και μάνας στον αγώνα αυτό.Ένας αγώνας που είχε συνέχεια και μετά την κατάκτηση της Ελλάδος από τους Ιταλογερμανούς φασίστες κατακτητές με ένα νέο Έπος το ‘Επος της Εθνικής Αντίστασης.Και ο ηπειρώτικος λαός, την Αντίσταση του, την περίοδο 41-44 την πλήρωσε με αίμα, νεκρούς και καταστροφές. Πάνω από 2.500 Ηπειρώτες πλήρωσαν με την ζωή τους τον αιμοδεψή Γερμανικό ναζισμό, πάνω από 85 μαρτυρικά χωριά έγιναν βορά στην καταστροφική τους μανία και η αξία του ζωικού και φυσικού πλούτου που υφαρμάκτηκε και καταστράφηκε είναι της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ.

Το μαρτυτικό Κομμένο την άλλη μέρα της Παναγίας, στις 16 Αυγούστου του 1943, πλήρωσε με εκατοντάδες νεκρούς το μένος του Γερμανικού κτήνους. Το ίδιο και η μαρτυρική Μουσιωτίτσα, οι μαρτυρικές Λιγγιάδες, το Κεράσοβο, η Κρυοπογή, το Γρεβενίτι, οι Ασπράγγελοι Ζαγορίου, μέχρι την Παραμυθιά με την θανάτωση των 49 προκρίτων στις 27 Σεπτεμβρίου του 43, βορά αυτοί των συνεργατών των Γερμανών και των Ιταλών, των Αλβανοτσάμηδων της Θεσπρωτίας.Τέλος θα ήθελα και από τη θέση αυτή και ως Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον συγγραφέα Χρήστο Τούμπουρο που τόσα μας έχει προσφέρει αφειλώδευτα για την Ήπειρο. Βιβλία, πάνω από πεντακόσια άρθρα δημοσιευμένα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, θεατρικά έργα όπως και το αποψινό που όλα αποπνέουν την γλυκιά ηπειρώτικη οσμή.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s