Άννα Γιαντσόγλου: «Η Αρχόντισσα από το Ζαγόρι»

ZAGORIA

Έχω διαβάσει χιλιάδες τίτλους βιβλίων τα τελευταία χρόνια. Άλλα καλύτερα, άλλα χειρότερα, δεν έχει σημασία τελικά. Τυχαία έπεσε το μάτι μου στο συγκεκριμένο βιβλίο, στην επιχείρηση του παππού της Άννας -στη Νέα Ιωνία Αττικής- και ως Ηπειρώτης με τράβηξε αμέσως η περιέργεια λόγω της φωτογραφίας εξωφύλλου με την Ηπειρώτικη φορεσιά αλλά και ο τίτλος του: «Η Αρχόντισσα από το Ζαγόρι».

Ζήτησα να το δανειστώ και να το διαβάσω κι αυτός μου το χάρισε. Τονίζοντας ότι επιλέχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Παιδικού Βιβλίου, που έγινε στην Μπολώνια της Ιταλίας. Η μικρή Άννα, μικρή συγγραφέας, με κατέπληξε με τον τρόπο γραφής της.Τα μηνύματα όλο συναίσθημα, κάτι που μεταφέρει σε όλο το λόγο της, έντονος κοινωνικός προβληματισμός που ακολουθεί από την πρώτη παράγραφο του βιβλίου μέχρι την τελευταία. Αν και δεκαπεντάχρονη, πλησιάζει ένα θέμα ουσίας, την εγκατάλειψη των γονέων από τα παιδιά τους όταν γεράσουν. Οι λόγοι πολλοί, αλλά σε κάθε περίπτωση λάθος ως αντίδραση των παιδιών η στάση αυτή. Η Αρχόντισσα από το Ζαγόρι είναι μια μάνα μεγάλης ηλικίας, Ηπειρώτισσα, που ζει μόνη στη γειτονιά της, ξεχασμένη. Όπως της είπε της Άννας: «Μια μάνα κόρη μου μπορεί να φροντίσει δέκα παιδιά, δέκα παιδιά δεν μπορούν να φροντίσουν μια μάνα…». Μέσα από έναν έξυπνο αφηγηματικό τρόπο και ένα σύνολο σκέψεων της δίνει ουσιαστικά ένα πρόβλημα της εποχής μας στη σωστή του διάσταση.Συγχαρητήρια στο όλο εγχείρημα.

Γιάννης Βέλλης

Υ.Γ. Όσα Σχολεία, στο Ζαγόρι, θέλουν να αποκτήσουν μερικά βιβλία δωρεάν για να τα διαθεσουν όπως θέλουν και για τις βιβλιοθήκες τους μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά σε (ώρες λειτουργίας καταστημάτων), στο τηλέφωνο: 210 2799233.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s