Ψήφισμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας για το Ασφαλιστικό

panipeirotiki

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 210 3243281
www.panepirotiki.com – email: info@panepirotiki.com

Αθήνα 01-12-2015

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας στη συνεδρίασή του στις 30-11-2015 συζήτησε τις σκληρές ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, που σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση στα πλαίσια εφαρμογής του 3ου μνημονίου, επικαλούμενη προσχηματικά τη βιωσιμότητά του, για την οποία δε φταίνε οι εργαζόμενοι που πλήρωναν ανελλιπώς τις εισφορές τους. Εισφορές που καταληστεύτηκαν από τις μεγάλες απώλειες στο χρηματιστήριο, με τα δομημένα ομόλογα, από το κούρεμα του δημόσιου κρατικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την εισφοροδιαφυγή, φοροδιαφυγή αλλά και την αδήλωτη μαύρη εργασία.
Η Κυβέρνηση με τη νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος, σε συνέχεια νομοθετικών ρυθμίσεων των προηγούμενων Κυβερνήσεων, προχωράει παραπέρα και επιδιώκει να αφαιρέσει από τις τσέπες των συνταξιούχων για το 2016 1,8 δις ευρώ επιπλέον και για τα επόμενα χρόνια να περιορίσει την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση σε μια βασική (εθνική) σύνταξη – φιλοδώρημα.
Στα πλαίσια αυτά αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους με δικαίωμα ολόκληρης σύνταξης στις 12.000 ημέρες ασφάλισης (40 χρόνια), που για τις σημερινές συνθήκες ελαστικών εργασιακών σχέσεων και υψηλής ανεργίας ειδικά η νέα γενιά καταδικάζεται σε σύνταξη προνοιακού επιδόματος.
Διαχωρίζει την κύρια σύνταξη σε βασική (εθνική), που θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία στο όριο της φτώχειας (380-390 ευρώ) με πρόβλεψη του μνημονίου να συνδέεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και σε αναλογική που θα διαμορφώνεται από τις ατομικές εισφορές του ασφαλισμένου για όλο τον εργασιακό βίο με μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης και με βάση το προσδόκιμο ζωής, χωρίς καμία εγγύηση από το κράτος για το ποσό αυτό.
Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, του ΕΚΑΣ και των λοιπών προνοιακών επιδομάτων και η ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα υπέρ- ταμείο, με στόχο η αξιόλογη περιουσία των εύρωστων να χρηματοδοτεί τα ελλειμματικά, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω μείωση των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Η Κυβέρνηση για να εξασφαλίσει για το 2015 και 2016 ποσό 2,5 δις ευρώ, για να πληρωθούν οι πιστωτές, στοχεύει στην αναδρομική εφαρμογή του νόμου και για συντάξεις που έχουν εκδοθεί πριν από 15-20 χρόνια με αποτέλεσμα οι δραστικές μειώσεις όλων των συντάξεων να οδηγήσουν τους συνταξιούχους που με το πενιχρό εισόδημά τους χρηματοδοτούν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους σε περαιτέρω φτωχοποίηση.
Με τη νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων και τα λοιπά φοροεισπρακτικά μέτρα, την ακρίβεια και την τεράστια ανεργία η Ήπειρος πλήττεται και θα πληγεί ακόμα περισσότερο. Τα ερειπωμένα χωριά μας βασίζουν την επιβίωσή τους κατά μεγάλο μέρος στη σύνταξη (εισόδημα) των συνταξιούχων, που ζουν ή τα επισκέπτονται τακτικά.
Το Δ.Σ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας ερμηνεύοντας και τα αισθήματα των εκατοντάδων χιλιάδων αποδήμων Ηπειρωτών καταδικάζει τα νέα ανάλγητα μέτρα που σχεδιάζει η Κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και καλούμε τους απόδημους Ηπειρώτες να εκφράσουμε την αντίθεσή μας αποφασιστικά και οργανωμένα μέσα από τους κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις της αποδημίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s