Ψήφισμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για το Ασφαλιστικό

panipirotiki
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας στη συνεδρίασή του στις 18-1-2016 συζήτησε τις σκληρές ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, που σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση στα πλαίσια εφαρμογής του 3ου μνημονίου, επικαλούμενη προσχηματικά τη βιωσιμότητά του, για την οποία δε φταίνε οι εργαζόμενοι που πλήρωναν ανελλιπώς τις εισφορές τους. Εισφορές που καταληστεύτηκαν από τις μεγάλες απώλειες στο χρηματιστήριο, με τα δομημένα ομόλογα, από το κούρεμα του δημόσιου κρατικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την εισφοροδιαφυγή, φοροδιαφυγή αλλά και την αδήλωτη μαύρη εργασία.
Η Κυβέρνηση με τη νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος, σε συνέχεια νομοθετικών ρυθμίσεων των προηγούμενων Κυβερνήσεων, προχωράει παραπέρα και επιδιώκει να αφαιρέσει από τις τσέπες των συνταξιούχων για το 2016 1,8 δις ευρώ επιπλέον και για τα επόμενα χρόνια να περιορίσει την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση σε μια βασική (εθνική) σύνταξη – φιλοδώρημα.
Στα πλαίσια αυτά αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους, με δικαίωμα ολόκληρης σύνταξης στις 12.000 ημέρες ασφάλισης (40 χρόνια), που για τις σημερινές συνθήκες ελαστικών εργασιακών σχέσεων και υψηλής ανεργίας ειδικά η νέα γενιά καταδικάζεται σε σύνταξη προνοιακού επιδόματος.
Διαχωρίζει την κύρια σύνταξη σε βασική (εθνική), που θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία στο όριο της φτώχειας (380-390 ευρώ) με πρόβλεψη του μνημονίου να συνδέεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και σε αναλογική που θα διαμορφώνεται από τις ατομικές εισφορές του ασφαλισμένου για όλο τον εργασιακό βίο με μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης και με βάση το προσδόκιμο ζωής, χωρίς καμία εγγύηση από το κράτος για το ποσό αυτό.
Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, του ΕΚΑΣ και των λοιπών προνοιακών επιδομάτων και η ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα υπέρ- ταμείο, με στόχο η αξιόλογη περιουσία των εύρωστων να χρηματοδοτεί τα ελλειμματικά, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω μείωση των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Η Κυβέρνηση για να εξασφαλίσει για το 2015 και 2016 ποσό 2,5 δις ευρώ, για να πληρωθούν οι πιστωτές, στοχεύει στην αναδρομική εφαρμογή του νόμου και για συντάξεις που έχουν εκδοθεί πριν από 15-20 χρόνια με αποτέλεσμα οι δραστικές μειώσεις όλων των συντάξεων να οδηγήσουν τους συνταξιούχους που με το πενιχρό εισόδημά τους χρηματοδοτούν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους σε περαιτέρω φτωχοποίηση.
Αλλά και όσοι καταφέρουν και βγουν στη σύνταξη (67 χρονών), δεν θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, αφού θα παίρνουν την «εθνική» σύνταξη των 384 ευρώ και ανάλογα με τα χρόνια που πληρώνουν θα παίρνουν ένα ελάχιστο ποσό επιπλέον, το οποίο για 20 χρόνια εισφορές είναι περίπου 100 ευρώ.
Με τη νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων και τα λοιπά φοροεισπρακτικά μέτρα, την ακρίβεια και την τεράστια ανεργία η Ήπειρος πλήττεται και θα πληγεί ακόμα περισσότερο. Τα ερειπωμένα χωριά μας βασίζουν την επιβίωσή τους κατά μεγάλο μέρος στη σύνταξη (εισόδημα) των συνταξιούχων, που ζουν ή τα επισκέπτονται τακτικά.
Με τις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού θα πληγούν ιδιαίτερα η φτωχοί και μεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Η συνολική επιβάρυνση του αγρότη/κτηνοτρόφου για την ασφάλισή του θα είναι 27,45% στο ασφαλιστικό εισόδημά του το 2019.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα άλλα χαράτσια που επιβάλλονται στους αγρότες (πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τον ΕΛΓΑ, φορολογία από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος με συντελεστή 26% και 100% προκαταβολή του φόρου για την επόμενη χρονιά, ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, οικόπεδα και χωράφια, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ για αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου κ.ά.), γίνεται φανερό ότι πολύ περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και θα μείνουν χωρίς ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, αφού το 38% των αγροτών δεν μπορεί να καταβάλλει ούτε τις σημερινές εισφορές που είναι πολύ χαμηλότερες.
Το αντιλαϊκό μέτρο της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στο νέο ταμείο ΕΦΚΑ, όπως και τα άλλα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα, που παίρνουν η ΕΕ και η κυβέρνηση με τη νέα ΚΑΠ και το τρίτο μνημόνιο θα σημάνουν το οριστικό ξεκλήρισμα των φτωχών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων διώχνοντας και τους τελευταίους από τα χωριά οδηγώντας στην οριστική ερήμωσή τους.
Το Δ.Σ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας ερμηνεύοντας και τα αισθήματα των εκατοντάδων χιλιάδων αποδήμων Ηπειρωτών καταδικάζει τα νέα ανάλγητα μέτρα που σχεδιάζει η Κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και καλούμε τους απόδημους Ηπειρώτες να εκφράσουμε την αντίθεσή μας αποφασιστικά και οργανωμένα μέσα από τους κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις της αποδημίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s