Όταν κάτι τελειώνει κάτι άλλο αρχίζει…

FESTIVAL

Μη βιάζεστε να υποθέσετε αμαρτωλές ιστορίες, τραγικές καταστάσεις και τέτοια, ρουτίνα στην εποχή μας, καθημερινότητα. Αν και σε κάποιους θα άρεσε, αν το συνδύαζα μάλιστα με πιπεράτο φωτογραφικό υλικό… Για το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας & Βίντεο στην Πρέβεζα, αποφάσισα να μοιράσω μερικές σκέψεις μου.

Έχω “ζήσει”, από μέσα, αρκετά φεστιβάλ φωτογραφίας τα τελευταία χρόνια, συμμετείχα στις διαδικασίες τους, απ’ όλες τις θέσεις, είδα ενδιαφέροντα πράγματα. Όταν συμμετέχεις σ’ ένα Φεστιβάλ, πάντα κάτι σου μένει, όσα και να ξέρεις για το αντικείμενο, καταχωρείται μέσα σου, χώνεται στο DNA, δεν φεύγει με τίποτα. Ευτυχώς! Αυτό είναι καλό. Είμαι και φανατικός των ομαδικών εκδηλώσεων για τη φωτογραφία, την εικόνα γενικότερα, των λεσχών φωτογραφίας, των φωτογραφικών ομάδων ή παρεών. Άρα πάντα βλέπω θετικά ένα φεστιβάλ, γιατί δίνει το κάτι παραπάνω στον καθένα μας. Αυτό πιστεύω, αυτό ακολουθώ.

Λατρεύω τη φωτογραφία, την Πρέβεζα. Για διαφορετικούς λόγους, που ίσως συναντιούνται στη φωτογραφία, αλλά δεν περιορίζονται εκεί. Έτσι όταν γεννήθηκε η ιδέα για ένα μεγάλο φεστιβάλ φωτογραφίας, βίντεο, εγκαταστάσεων, στην πόλη, από τον Γρηγόρη Βλασσά & την Κατερίνα Κορωναίου σ’ ότι αφορά την Ε.Φ.Ε. Πρέβεζας, ήμουν από τους πρώτους που ανέπτυξα τις ιδέες μου για το πως μπορεί να γίνει καλύτερο. Φυσικά ανταποκρίθηκα θετικά, με ενθουσιασμό θα έλεγα.

Έτσι αφού ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα, συμμετείχα στην οργανωτική επιτροπή, στην κριτική, στις ομιλίες, όπου μπορούσα, με οποιοδήποτε τρόπο. Σε μια μεγάλη γιορτή, όπως το συγκεκριμένο φεστιβάλ, ήθελα να είμαι κοντά σ’ όλα, από την προετοιμασία μέχρι το τέλος, στους δημιουργούς δίπλα, αλλά και στο κοινό. Τα κατάφερα τελικά, αν και το χρώμα μου από τον ήλιο, έγινε σαν αυτούς που ξεχνιούνται στην ξαπλώστρα στην παραλία…

Όποτε “έκλεβα” χρόνο, έκανα μια μικρή ή λίγο μεγαλύτερη φωτογραφική βόλτα στην Πρέβεζα. Έχει τόσα για να φωτογραφίσεις, οι φίλοι φωτογράφοι -σε όλη την Ελλάδα- καλό είναι να τη γνωρίσουν καλύτερα φωτογραφίζοντάς τη…Όμορφα, διαφορετικά, ενδιαφέροντα! Κάτι κατάφερα, την επόμενη φορά ελπίζω σε περισσότερα, αφού έχω διάθεση για πολύ πειραματισμό…

Η Ε.Φ.Ε. Πρέβεζας, όπως διαπίστωσα, έχει ενδιαφέροντα άτομα, όχι μόνο σε επίπεδο φωτογραφίας -που το θεωρώ πολύ ανεβασμένο-, αλλά και σε ποιότητα χαρακτήρα, εξίσου σημαντικό σε βαρύτητα για εμένα χαρακτηριστικό σ’ ένα δημιουργό. Βοήθησαν να πετύχει, γιατί χωρίς ομαδικότητα δεν γίνεται τίποτα. Θυσιάζοντας μέρος από το καλοκαίρι τους για να γίνει κάτι πολύ μεγάλο. Τους αξίζουν πολλά μπράβο!

Ο Δήμος Πρέβεζας διαθέσιμος θετικά σε κάθε πρωτοβουλία μας, αλλά και με την παρουσία του στις δράσεις του Φεστιβάλ. Θέλω να πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια, βλέποντας όλη την ποιότητα εκδηλώσεων και δράσεων, θα σταθεί αρωγός σε περισσότερα πράγματα, αφού βοηθώντας το Φεστιβάλ κερδίζει και η πόλη.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, ο Γρηγόρης Βλασσάς, οργανωτικός όπως πάντα, κυνηγούσε τη λεπτομέρεια, την υλοποίηση του προγράμματος στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλά αν δεν το κάνεις αυτό, το πρόγραμμα χαλαρώνει, κάθεται. Οπότε τα συγχαρητήρια τα αξίζει σε μεγάλο βαθμό, κάτι που φαίνεται τώρα ξεκάθαρα με την ολοκλήρωση όλων των εκδηλώσεων – δράσεων.

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και της Ε.Φ.Ε. Πρέβεζας, Κατερίνα Κορωναίου, το ίδιο. Σ’ όλα παρούσα και με βοήθεια στην προετοιμασία. Τα άλλα μέλη της οργανωτικής επιτροπής απόλυτα συνεργάσιμα, σε κάθε στάδιο του φεστιβάλ. Σε πολλά διέκρινα τον ίδιο ενθουσιασμό με τον δικό μου. Μπράβο και πάλι μπράβο!

Οι δημιουργοί επίσης. Εκτός από σημαντικά ονόματα στο χώρο της ελληνικής φωτογραφίας, που μας τιμά η παρουσία τους στην Πρέβεζα, μας έδωσαν ένα ξεχωριστό κομμάτι του έργου τους και τους ευχαριστούμε.

Ο τοπικός & ηλεκτρονικός τύπος κοντά μας, ο αθηναϊκός και ειδικός τύπος το ίδιο.

Όταν ευχαριστιέσαι διπλά, για το φεστιβάλ, για την Πρέβεζα, δεν μπορείς παρά να ευχηθείς το 2017 να γίνει το ίδιο ή μεγαλύτερο φεστιβάλ στην πόλη. Με όλη την εμπειρία της φετινής χρονιάς, την άριστη συνεργασία, με περισσότερους δημιουργούς, περισσότερες ομιλίες για την φωτογραφία, το βίντεο, τις εγκαταστάσεις, την τέχνη γενικότερα.

Εύχομαι σε όλους, καλό υπόλοιπο καλοκαιριού! Το χρειαζόμαστε…

Γιάννης Βέλλης

Λογοτέχνης – Φωτογράφος

jvellis@gmail.com


1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας & Βίντεο στην Πρέβεζα

Ε.Φ.Ε. Πρέβεζας – Δήμος Πρέβεζας

Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Δρ. Γρηγόρης Βλασσάς, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας, Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος φωτογραφίας & οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας, Παραγωγή βίντεο, οπτικοακουστικά μέσα και κινούμενα γραφικά.

Οργανωτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Κατερίνα Κορωναίου
Μέλη: Χρήστος Κάτσανος, Γιάννης Βουρβούλακας, Τάσος Αντωνίου, Bελισσάρης Νάτσος, Θεόφιλος Καζαντζίδης , Χρυσούλα Λιβανού & Ιωάννης Βέλλης.

Κριτική επιτροπή επιλογής έργων
Πρόεδρος: Δρ. Γρηγόρης Βλασσάς, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ
Μέλη: Δρ. Ελένη Μούρη, Αναπ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Αθήνας
Δρ. Αριστείδης Κοντογεώργης, Επικ. Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας
Msc. Αικατερίνη Κορωναίου, βιβλιοθηκονόμος με εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες
Ιωάννης Βέλλης, λογοτέχνης – φωτογράφος.

https://ipirotiki.wordpress.com/2016/06/18/1-%cf%86%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bb-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s