Απόσπασμα εργασίας του Γρηγόρη Βλασσά στην Επιστημονική Ημερίδα του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας

dsc_1263-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Απόσπασμα:

Το 1˚ Φεστιβάλ Φωτογραφίας & Βίντεο στην Πρέβεζα ως δίκτυο μεταφοράς πολιτισμού

Διοργάνωση Ε.Φ.Ε.Π. & Δήμος Πρέβεζας

23 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2016

To φεστιβάλ φωτογραφίας και βίντεο της Πρέβεζας ξεκίνησε την δράση του το 2016 και προγραμματίζεται να γίνει θεσμός με διάρκεια 9 ημέρες, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου που μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 2 Σαββατοκύριακα, άρχισε με τους καλλίτερους οιωνούς αφού ένας παθιασμένος διευθυντής φωτογραφίας και μία πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής τα έδωσαν όλα για να το ανεβάσουν σε πολύ υψηλό επίπεδο .

H τέχνη της φωτογραφίας και του βίντεο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον 20 αιώνα, έχοντας καταλυτική επίδραση στη διαμόρφωση αυτού που αποκαλείται σύγχρονος οπτικός πολιτισμός. Σήμερα περισσότερο από ποτέ αντί να διαχωρίζουμε αυτές τις καλλιτεχνικές εκφράσεις πρέπει να τις συνδέουμε διότι έχουν κοινή γλώσσα, την γλώσσα της οπτικής εικόνας.

Το 1o Φεστιβάλ που διοργάνωσε η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Πρέβεζας με την συνεργασία του Δήμου Πρέβεζας φιλοδοξεί να καταξιωθεί ως η κορυφαία συνάντηση των δημιουργών στο χώρο της φωτογραφίας και του βίντεο στην βορειοδυτική Ελλάδα, αγκαλιάζοντας τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις από τον Ελληνικό χώρο αρχικά και φιλοδοξώντας τον διεθνή στην συνέχεια, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δομές και την θερμή αποδοχή της τοπικής κοινωνίας , δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα τόσο σε καταξιωμένους δημιουργούς όσο και σε νέους να παρουσιάσουν αξιόλογες εργασίες στον τομέα της φωτογραφίας, του βίντεο και των εγκαταστάσεων.

127  δημιουργοί φωτογράφοι  και σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκου που εκφράζονται με την στατική ή την κινούμενη εικόνα ήταν φέτος επιλεγμένοι να συμμετάσχουν. Στο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν 22 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας, 1 επετειακή ομαδική, 3 εγκαταστάσεις και η συμμετοχή – προβολή 57 ταινιών βίντεο, έργα 66 δημιουργών. Παράλληλα με το εκθεσιακό πρόγραμμα ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητες του φεστιβάλ, κυκλικά τραπέζια για την φωτογραφία το βίντεο και τις εγκαταστάσεις, βραδιά αφιερωμένη στην ιστορία της Ελληνικής φωτογραφίας, Portfolio Reviews και παρουσιάσεις βιβλίων. Είναι αξιοσημείωτο ότι την πρωτοβουλία της ΕΦΕΠ για την δημιουργία του 1ου Φεστιβάλ, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στην πόλη της Πρέβεζας, αγκάλιασαν όλοι οι τοπικοί φορείς. Θεωρώ ότι τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλουν αποφασιστικά στην πολιτιστική ανάπτυξη και έχουν μια προστιθέμενη αξία επειδή πραγματοποιούνται στην περιφέρεια.

Οι εκδηλώσεις της πρώτης χρονιάς είχαν έναν κύριο στόχο να καταδείξουν την ποικιλία του έργου που έχει πραγματοποιηθεί από μια γενιά δημιουργών έως τώρα φιλοδοξώντας την καταξίωση τους από το μεγάλο κοινό.

Τα στάδια ήταν η ιδέα , το στάδιο της υλοποίησης , η χαρά του ναι το πετύχαμε και η φιλοδοξία ,ναι μπορούμε να το κάνουμε θεσμό ,ναι μπορεί η Πρέβεζα να γίνει η πόλη της φωτογραφίας στην Ελλάδα. Όλα αυτά χωρίς ούτε μια στιγμή αμφιβολίας, απογοήτευσης η παραίτησης, από μία ομάδα ανθρώπων που άλλοι ήταν σε θέσεις εξουσίας και προβολής και άλλοι που ως ταπεινοί εργάτες δούλευαν για το καλλίτερο. Χωρίς όμως την δική τους συμμετοχή το εγχείρημα θα είχε αποτύχει.

Αυτά ως προς το εικαστικό κομμάτι των εκδηλώσεων που έγιναν διότι υπάρχει και ένα ακόμη κομμάτι πολύ ισχυρό για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.Πιο είναι αυτό .Μα αναμφίβολα αυτό του ιδικού τουρισμού. Του τουρισμού που προσελκύει τουρίστες με ιδικά ενδιαφέροντα.

Πολιτιστική προσέλκυσης επισκεπτών λοιπόν και ανάδειξη της ελκυστικότητας μιας πόλης ως υπερτοποικός πολιτισμικός προορισμός στην εγχώρια και διεθνή αγορά Kαι εδώ είναι η πρόκληση διότι η Πρέβεζα ενω είναι ένα μοναδικό μνημείο πολιτισμού, ένα ανυπέρβλητο μνημείο φυσικής ομορφιάς ειναι γνωστή στο πανελλήνιο λόγω της αυτοκτονίας του Κώστα Καριωτάκη το 1928 αλλά και του ερωτικού σκανδάλου του μητροπολίτη Στυλιανού Κορνάρου το έτος 1976 . Η Πρέβεζα ειναι γνωστή και λόγω των γαρίδων της περιοχής του Αμβρακικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφορά σε αυτές γίνεται στην ταινία James Bond του 1981 «Για τα μάτια σου μόνο» (For your eyes only) με τον Roger Moore. Η Πρέβεζα λοιπόν με μόνιμο πληθυσμό 20.795 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011,που απέχει από την Αθήνα 375 χλμ από τα Ιωάννινα 110 χλμ και από το Αεροδρόμιο του Ακτίου 3 χλμ. έχει απόλυτα ανάγκη να επιμηκύνει την τουριστική της περίοδο.

Η δυναμική της

σε ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ- εντος πόλης 5, κλίνες 316 περίπου

– εκτος πόλης 1 στα 2,5 χλμ κλίνες 235 περίπου

εκτός των ενοικιαζόμενων δωματίων.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΤΑΒΕΡΝΕΣ-ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ-ΟΥΖΕΡΙ

40 περιπου μεταξύ των οποίων: (κρέας αλλά κυρίως φρεσκο ψαρι) γαριδες φρέσκιες και πετάλι.

η τρελή γαρίδα, η πρεβεζα, αμβροσιος, η ψαθα, 4 εποχές κλπ

παραλίες

– λουτρά- κυανη ακτή (10′ με τα πόδια) όπου βρίσκονται και τα ιαματικα λουτρα

– αλωνακι (3χλμ)

– μονολίθι (10 χλμ) με πολλά beatch bars

– κανάλι (15 χλμ) με διαφορα ξενοδοχεια, beatch bars Π.χ. Μάνγκο

Έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη που θα πρέπει να ξέρει και να καλύπτει τα θέλω του επισκέπτη δηλαδή να προσμετρά τον διαθέσιμο χρόνο και το εισόδημα του. Την Πρέβεζα λοιπόν πρέπει να την δούμε αλλά και να την κατοχειρώσουμε στην συνήδηση του δέκτη θεατή και υποψήφιου επισκέπτη των εκδηλώσεων ως ενα σημαντικό δίκτυο μεταφοράς πολιτισμού στον χώρο της εικόνας κινούμενης & στατικής.Για να επιτευχθει ο στόχος αυτός χρειάζεται στρατηγικό μάρκετιγκ για την αύξηση της αναγνωσιμότητας των δρώμενων , δημιουργικότητα και πολλές καινοτομίες .

Δρ. Γρηγόρης Βλασσάς, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας

Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας, Παραγωγή Βίντεο, Οπτικοακουστικά Μέσα και Κινούμενα Γραφικά & του Ερευνητικού Εργαστηρίου ARTEC του ΤΕΙ Αθήνας.

DSC_1274 - Αντίγραφο.jpg

FINAL.PNG

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s