Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαφωνούν με τη θήρα στις ζώνες Α και Α1 του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού

Προς
κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα
Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας

Κοινοποίηση
1. κ. Δημήτρη Ζήκο , Διευθυντή Δ/νσης Δασών Περιφέρειας Ηπείρου
2. κ. Χάρη Καστανίδη, Υπουργό Εσωτερικών,
Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
3. κ. Λέανδρο Ρακιντζή, Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
4. κ. Άρη Αλεξόπουλο, Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος, ΥΠΕΚΑ
5. κ. Γιώργο Αμοργιανιώτη, Ειδικό Γραμματέα Δασών, ΥΠΕΚΑ
6. κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνη, Πρόεδρο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού

Αθήνα, 16  Σεπτεμβρίου 2011
Αρ.πρωτ.11/291

Αξιότιμη Γενική Γραμματέα,

Οι υπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουμε την απόλυτη διαφωνία μας με τη δημόσια εκφρασμένη πρόθεσή σας να επιτραπεί η θήρα στις ζώνες Α και Α1 του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού. Μία τέτοια απόφαση επιδεινώνει τους όρους προστασίας που ισχύουν με την ΚΥΑ 11989 (ΦΕΚ Δ’ 123/21-03-2008) και ούτως ή άλλως τυγχάνουν ελλιπούς εφαρμογής. Αντίκειται επίσης και στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών, το οποίο προβλέπει πως αρμοδιότητα για τον καθορισμό χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός των εθνικών πάρκων έχει μόνο το ΥΠΕΚΑ.

Δεδομένων των συσσωρευμένων προβλημάτων και της γενικότερης υποβάθμισης αυτής της ευαίσθητης και εξαιρετικά σημαντικής περιοχής, είναι αδικαιολόγητη οποιαδήποτε χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού. Ειδικά δεδομένου ότι δεν τεκμηριώνεται από οποιαδήποτε επιστημονικά δεδομένα.

Ο Αμβρακικός είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ελλάδας, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως διεθνούς σημασίας από τη Σύμβαση Ραμσάρ. Λόγω των ανεξέλεγκτων δραστηριοτήτων και την απουσία σωστής διαχείρισης έχει περιληφθεί από το 1990 στον Κατάλογο του Μοντρέ, δηλαδή τη «μαύρη λίστα» της Σύμβασης Ραμσάρ, και έκτοτε δεν έχει απενταχθεί.

Η θήρα ήδη επιτρέπεται στη Ζώνη Β του Εθνικού Πάρκου.  Η θήρα εντός των Ζωνών Α και Α1 για τις οποίες ζητάτε άρση της απαγόρευσης θα ζημιώσει την προστατευόμενη περιοχή για λόγους στους οποίους έχουμε ήδη αναφερθεί στην προηγούμενη επιστολή μας την οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχετε λάβει υπόψη σας.

Επικοινωνούμε λοιπόν εκ νέου μαζί σας για να τονίσουμε ότι μία τέτοια απόφαση είναι παράτυπη, αλλά και επί της ουσίας παράνομη για τους εξής λόγους:
1) Ο Αμβρακικός Κόλπος, σύμφωνα με τον 3937/2011, αποτελεί μέρος του εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών και σύμφωνα με τον ίδιο οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες και περιορισμοί ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα. Εν όψει της έκδοσης του Π.Δ. του Αμβρακικού είναι απαράδεκτο να λαμβάνονται αποφάσεις που θα αποδυναμώσουν το καθεστώς προστασίας της προστατευόμενης περιοχής. Όπως σίγουρα γνωρίζετε, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Δ. συνεδριάζει σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου, και είναι παράτυπο να μην αναμείνετε την πρότασή του.
2) Ο καθορισμός χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός των Εθνικών Πάρκων αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Επιβάλλεται δε η διατύπωση γνώμης από τον οικείο Φορέα Διαχείρισης.
3) Το αρμόδιο για τη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ έχει προτείνει στον Φ.Δ. να εισηγηθεί την παράταση της απαγόρευσης της θήρας (έγγραφό του με αρ. πρωτ. 160870/1536 και ημερ. 21/6/2011).
4) Η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει τη θήρα στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού ως μη συμβατή δραστηριότητα για την προστασία και διαχείριση του προστατευτέου αντικειμένου του υγροτόπου Ραμσάρ (ΣτΕ Ε’ 1342/1992).
5) Η απόφαση άρσης απαγόρευσης της θήρας στις Ζώνες Α και Α1 δεν έχει καμία απολύτως  επιστημονική τεκμηρίωση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το σοβαρό αυτό θέμα έχει προκύψει από ανεπαρκή ενημέρωσή σας για τη διεθνή σημασία της περιοχής αλλά και των τυπικών διαδικασιών. Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια απόφαση εκθέτει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, της οποίας προΐστασθε.

Σας καλούμε να επανεξετάσετε τη θέση σας και να μην εκδώσετε απόφαση άρσης απαγόρευσης της θήρας στις επιλεγμένες περιοχές. Οι οργανώσεις που υπογράφουν την παρούσα επιστολή επιφυλάσσονται παντός νόμιμου δικαιώματός τους για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς.

Με τιμή

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
«Καλλιστώ» Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
WWF Ελλάς

Σχολιάστε